Семинар, посветен на туризма, освети уникалността на трансграничния регион

Семинар, посветен на туризма, освети уникалността на трансграничния регион

                                                                                                           

                                                                                                           http://agrotouracademy.eu/

На 8 октомври в хотел "Santa Beach", Солун, стартира Българо-гръцко събитие посветено на туризма в трансграничния регион. Събитието бе в рамките на  конференция по капитализацията на резултатите от проекта "Агро-Туристическа Бизнес Академия - Система за Подкрепа на МСП". Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Програма Interreg V-A Гърция-България 2014-2020

Участниците бяха посрещнати с изненади от организаторите. Всеки от тях получи промоционален сет като подарък, символизиращ уникалността и значимостта на проекта.

Основният акцент в програмата беше представянето на проекта “СОС за застрашени сортове лозя в трансграничния регион”. Проектът, реализиран със съдействието на Програмата за сътрудничество "Интеррег V-A Гърция-България 2014-2020", представлява истинско съкровище за развитието на региона.

Светла Тонашка, експерт по управлението на проекта, проведе впечатляващо представяне, споделяйки не само основните резултати от проекта, но и наръчниците, разработени в рамките на инициативата. Особено внимание привлече фактът, че Наръчникът  за устойчиви земеделски практики беше преведен и на браил, подчертавайки ангажимента на екипа към социалната инклузия.

                                                 Дес2-проект

Уникалните данни от ДНК анализите на местните сортове лозя, както и постигнатите резултати на институционално ниво, бяха ключови моменти от доклада на Тонашка. Те осветиха значимостта на запазването на биологичното разнообразие и потенциала за развитие на традиционни местни сортове лозяя в региона, в контекста на развитие на нищови туристически продукти. Статистическият анализ на данните показа, че има голяма степен на генетична хетерогенност сред повечето изследвани сортове, както и тясна генетична връзка при три сорта двойки. Въз основа на резултатите, се проявява близоста на гръцки Памид - български Памид и гръцки Зумиатико - български Димят. От друга страна, гръцката Керацуда и българската Керацуда са доста генетично отдалечени. При Установена е и значителна генетична диференциация за сортовете Димят, Мавруд (Б), Памид (Б), Тамянка, Сандански мискет и Рубин.

Безспорно е, че една от огромните заслуги на проекта бе вино със защитено наименование за произход (ЗНП) „Мелник“.

В неофициален раздел на „Държавен вестник“ брой 24 (от 23 март 2021 г.) беше обнародван  Акт № РД 18-1/15.01.2021 г. на министъра на земеделието, храните и горите, с който се утвърждават заявените промени в Акт за утвърждаване № РД 18-48/04.07.2005 г. на вино със защитено наименование за произход (ЗНП) с традиционно наименование Гарантирано и контролирано наименование за произход (ГКНП) „Мелник“.

Заявлението бе подадено в ЕК комисия за одобряване и приемане на промените.

Участниците продължиха дискусиите и обмяната на идеи в неформална обстановка, залагайки началото на бъдещи партньорства и сътрудничества. С голям интерес беше обсъждан създадения по проекта документ- Насоки за устойчиви лозарски практики, които са публикувани на български, гръцки, английски и брайлово писмо. Насоките представят методи за биологична растителна защита и биоценоза между видовете.  Документът описва устойчиви биологични лозарски практики, основни принципи и методи на биологичното земеделие. Наръчникът е сборник от насоки и практики за устойчиво биологично земеделие в Трансграничния регион България-Гърция в две части: българска и гръцка.

                                                

Проектът е финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 и се осъществява с участието на Сдружение "Евроинтегра", „Agrientrepreneurship“и Сдружение „Просперитет и развитие за България“.

За повече информация за проекта и контакти с нас можете да посетите сайта на проекта на адрес: http://agrotouracademy.eu/

Проектът "Агро Бизнес Академия" се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националните фондове на участващите страни в рамките на Програмата за сътрудничество "Интеррег V-A Гърция-България 2014-2020". Съдържанието на този материал е изцяло отговорност на Сдружение Евроинтегра и не отразява гледните точки на Европейския съюз, участващите страни, Управляващия орган или Съвместният секретариат.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини