Проучват крепостта "Момина кула" край село Делчево, превръщат я в магнит за туристи

Снимка: Исторически музей-Гоце Делчев
Снимка: Исторически музей-Гоце Делчев
Община Гоце Делчев и Общински исторически музей в града финализират процеса по организация на сондажни археологически проучвания през 2024 година на късноантичната и средновековна крепост „Момина кула", разположена край село Делчево. Финансирането на дейностите ще бъде със средства, осигурени от двете институции. По този начин те изпълняват общинския план за опазване и представяне на културно-историческото наследство.
 
Крепостта заема островърхо възвишение, от север и запад то е ограничено от дълбоки дерета, а от юг – със седловина, която го свързва с разклоненията на Южен Пирин. Историческият обект има неправилна форма и заема площ от около 10 декара. Източното подножие на крепостта е заето от многобройните останки от подградието – неукрепените жилищни и стопански квартали. Откритите тук материали принадлежат към времето на Второто българско царство (XII – XIV век).
 
Първите археологически проучвания на крепостта „Момина кула" ще предоставят данни за периодите на обитаване на крепостта, площта на обекта през античността и средновековието, архитектурата в крепостта и нейното подградие.
 
Получените археологически данни, внушителните архитектурни останки, близостта до град Гоце Делчев, наличието на удобни за ползване комуникации ще бъдат достатъчни предпоставки за цялостното проучване, социализацията, консервацията и частичната реставрация на късноантичната и средновековна крепост „Момина кула".
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини