Отец Тодор освети 8-метров кръст на Орлов камък над Сатовча

Отец Тодор освети 8-метров кръст на Орлов камък над Сатовча

Десетки жители на село Сатовча се събраха днес в местността Орлов камък в Родопите. Там те присъстваха на освещаването на 8-метров метален кръст. След светата литургия в църквата „Света Неделя“ миряните поеха към планината. Начело на шествието бе отец Тодор Николов. Свещеникът освети разпятието, до което има и развят български трибагреник, а на огромен камък е монтирана паметна плоча. Тези три символа - кръстът, знамето и възпоменателният знак, са в памет на загиналите герои за освобождението на родния край от османско робство през 1912 година.

„Близо от местността Орлов камък е лобното място на хората, жертвали живота си за свободата. Жителите на Сатовча решиха да изградят този паметен кът за тях тук, защото това е най-високото място и то се вижда отвсякъде. Начело на четата е бил майор Никола Топалов, роден в калоферско село, но загинал за свободата на нашия роден край“, каза отец Тодор Николов.

Той благодари на всички инициатори и на всички дарители за превръщането на Орлов камък в кът за почит към героите на освобождението отпреди 111 години. По този начин десетки жители на община Сатовча са изказали своята признателност към предците си и своята готовност да съхранят спомена за тях.

„Вярвам, че тук ще идват не само местни хора, но и много гости на нашата красива община Сатовча. Кръстът вечер се осветява и гледката е забележителна. Дано този кът се пази от всички, които идват дотук“, допълни свещеникът.    

                                         Кръст-Сатовча-1

                                        

                                        

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини