Кристиан Вигенин: ГКПП-Клепало все още е в изходна точка

Кристиан Вигенин, снимка: Пресцентър
Кристиан Вигенин, снимка: Пресцентър

Осигурено ли е необходимото финансиране за изграждането и рехабилитирането на пътя към ГКПП „Клепало“, както и за самия пункт и на какъв етап е работата по този проект? Има ли индикативен срок за откриване на този пункт? Тези въпроси зададе заместник-председателят на Народното събрание от „БСП за България“ Кристиан Вигенин към министъра на регионалното развитие Андрей Цеков по време на парламентарния контрол.

Той припомни, че пункта между България и Северна Македония в участъка, свързващ общините Струмяни и Берово, е трябвало да бъде готов още през 2005-2006 г., но ден днешен още не е направен.

 „Занимавал съм редица министри на външните работи и на регионалното развитие от 2014 г. насам и беше много скромен напредъка в тези години“, отбеляза Вигенин.

 „Очаквах да ни информирате, че проектът е пред завършване, а се оказа, че сме на изходната точка“, реагира социалистът на отговора на министъра.

 „Независимо, че на моменти са сложни отношенията между България и Северна Македония, това е един от възможните проекти, който може да докаже, че има смисъл от това хората от двете страни на границата да могат да имат безпрепятствен достъп, да могат да развиват икономически и чисто човешки отношение. Да не говорим, че от двете страни на границата има разделени семейства“, коментира Вигенин, обръщайки внимание, че от македонска страна необходимата инфраструктура е била изградена още към 2005-2006 г.

По неговите думи, България трябва да се опита да говори директно на македонските граждани и създаването на такъв проект е нещо такова.

„А блокирането също е начин да покажем отношение“, подчерта Кристиан Вигенин.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини