С шествие и заря проверка в Разлог почитат Илинденската епопея

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог
Шествие и тържествена заря проверка за 120-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание организира Община Разлог. Събитието ще се състои на 15.09.2023 година (петък).
 
Проявата започва в 19:00 часа с отслужване на панихида пред паметник “Илинденци” при Исторически музей-Разлог. След това програмата продължава с паметно шествие и полагане на венци и цветя пред паметниците на Илинденци, баба Магделина Юрукова и поета революционер Пейо Яворов.
 
Точно за 20:00 часа е предвидена тържествената заря проверка на Националната гвардейска част, която ще е на централния площад “Преображение” в град Разлог.
 
42 достойни мъже от Разлог загиват в Илинденската епопея. В Серски революционен окръг въстанието избухва на 14 срещу 15 септември 1903 г., с център Мехомия и придружаващи акции на различни места из окръга. Щабът на въстанието се установява в Хаджиевата къща, в близост до площада пред Исторически музей- Разлог, където пламват първите въстанически искри в града.
 
Бойците в Мехомия се командват от Революционен щаб - подпоручик Владимир Каназирев, Владислав Каназирев, Петър Лачин, Георги Кондев, Атанас Попкостов и Димитър Чеканьов.
 
Щабът на въстанието е съсредоточен в Крапата махала. Тя е опожарена, както и части от Сръбо и Дългата махала. Изгорени са селата Бачево, Белица и Кремен. Огромна бежанска вълна потегля през Рила към България.
 
На 5 октомври 1912 г., началото на Балканската войска, топовен гръм на Българската армия от билото на Западните Родопи, възвестява избавлението на народа. Така на 11 октомври днешен Разлог е Освободен.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини