Благоевград отбеляза 99 години от смъртта на революционера Тодор Александров

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград
С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 99 години от смъртта на Тодор Александров. Глава пред бюст-паметника на революционера пред Съдебната палата склониха областният управител Мария Димова, заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, представители на военно формирование, политически партии, културни институции, общественици и граждани.
 
Преди церемонията бяха припомнени факти от живота и дейността на революционера. Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части.
Големият патриот е убит на 31 август 1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство.
 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини