Форум дава отговори за водещото място на Банско като културен и просветен център през Възраждането

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Интересен форум в град Банско ще даде отговори на важни въпроси, свързани с развитието на населеното място през Възраждането, с неговото челно място в остояване на българския дух и за интелектуалния потенциал на града под Тодорка по онова време.  

Наследници сме на необикновено богато културно-историческо наследство, което само по себе си е една загадка. Тя се съдържа във въпроса: Как тъй през Българското възраждане Банско се превръща в културен и просветен център на народността ни и на нейния духовен кипеж, по какви пътища се стига до създаване на книжовна и художествена школи, откъде черпят своя исторически и интелектуален потенциал Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и още много просветени банскалии между ХVІІІ и ХХ век?! Нима този бляскав период няма своята предистория?! И ако има, как се разкрива тя, по какъв начин се разбулват мистериите на древността?!

Отговорите на някои от тези въпроси ще бъдат дадени от участниците във форума „Банско – портал във времето“, който ще се проведе на 31 август в курортния град.

Събитието е в памет на Владимир Баряков – дългогодишен музеен специалист и археолог, поставил началото на археологическите проучвания в региона. Провежда се по идея на Програма „Произведено в България“ с активното съдействие на община Банско и Музейния комплекс в града.

ПРОГРАМА

  1. Светла Барякова – „За Банско“
  2. Д-р Катя Меламед – „Банско: началото“
  3. Проф. Румяна Конева – „Банско – средище на нашето общуване със света“
  4. Д-р Веселин Хаджиангелов – „Размяната на мобилни изложби между Самоков и Сараево – търсене на международна интеграция и общото културно – историческо минало на Балканите“
  5. Арх. Людмил Леонидов – „Банските къщи – крепости“

Кафе пауза

  1. Д-р Светла Петрова – „Приказка за „Безименния град“
  2. Светлана Дяконова – Арсен – „За името на „Безименния град“
  3. Д-р Светла Петрова – „Ситан кале – пътна станция и митнически пост между провинциите Тракия и Македония“
  4. Илиян Бучков – „Божият народ“
  5. Иван Лишков – „ Древни иновации и съвременни биотехнологии, съвместно - благодарение на археология и научни интердисциплинарни изследвания“

 

Начало: 13:00 часа

Място: Тържествена зала на читалище "Никола Вапцаров".

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини