Стоян Стоев: Пътят за Дабайския манастир вече е проходим за леки автомобили

Снимки: Фейсбук
Снимки: Фейсбук

Пътят за Дабайския манастир от с. Горно Спанчево вече е проходим за леки автомобили. Това съобщи бившият общински съветник Стоян Стоев. По негова инициатива в началото на годината бе проправен път с тежка техника, но той беше достъпен само с високопроходими превозни средства.  

„С много труд на кмета на Катунци Красимир Кисов и редица доброволци виждаме една инициатива, която се развива години наред и привлича все повече хора“, каза Стоян Стоев. По думите му всичко е започнало преди около 3 години с идеята за изработване на ръчно резбовани табели по пешеходната пътека до манастира. Последваха инициативи за оправяне на покрива на сградата и облагородяване на мястото. „Така естествено дойде и въпросът как да го направим по-достъпен“, обяснява Стоев.

През зимните месеци с помощта на Югозападното държавно предприятие се прекара път до манастира. Лошите условия обаче не позволяват тогава той да бъде трасиран. „Изчакахме лятото, осигурихме нужната техника и вече имаме път подходящ и за леки автомобили. Надяваме се с това да направим мястото по-достъпно, но и по-популярно“, каза още Стоян Стоев и подчерта, че за община, която развива туризъм, е престъпно нехайство да остави да тънат в забрава обекти като Дабайския манастир.

Вчера, след около четвърт век прекъсване, бе възстановена и традицията за раздаване на курбан за здраве на манастира по случай Успение на Пресвета Богородица. „Една хубава традиция, която е била загубена заради липсата на достъп до манастира. Последните опити за отбелязване на празника тук са около 1995-1996 г. Сега се надяваме да върнем традицията и все повече хора да научават за силата на това място“, обясни Стоян Стоев. 

                                        Дабайски манастир-път

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини