Стотици миряни празнуваха на Голяма Богородица в Полето и Мечкул

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Стотици хора празнуваха вчера християнския празник Голяма Богородица в симитлийските села Полето и Мечкул. Храмът в Полето е граден преди години, когато са преместени каменните плочи от оброчището на Свети Дух.

На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни жители преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото, за да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклис „Успение Богородично“, който днес празнува своя храмов празник.

Много гости празнуваха заедно с миряните от Полето Голяма Богородица - с тях беше народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Вилимир Александров, кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметовете на Крупник, Полена, Черниче, Сушица, Градево и много други.

Отец Евгени отслужи празнична света литургия и направи водосвет на курбана, който се раздаде за зраве и благоденствие на всички жители и гости на село Полето.

Жители, потомци и гости на живописното село Мечкул също почетоха празника на Божията майка.

 Обединени от традициите, уважението на празниците и вярата, миряни от цялата община Симитли, посетиха святото място, на което през 2007 година е изграден параклис, наречен на Божията майка. В близост до параклиса се извисява единадесетметров кръст.

Празникът в село Мечкул бе уважен от кмета на общината Апостол Апостолов, председателя на ОбС – Симитли Вилимир Александров, както и секретаря на Община Симитли Гергана Стоименова.

 Литургия за всички присъстващи и за цялото село бе отслужена от отец Величко и отец Бисер.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини