Кметът на Кресна: Дали сме на Сидер Седефчев над 450 дка пасища, правилата обаче са за всички, защитаваме обществения интерес!

Николай Георгиев
Николай Георгиев

Истинска словесна буря предизвика решението на Общинския съвет в Кресна от 7 юли, с което се задължи животновъда в село Влахи - Сидер Седефчев, в срок до утре, 10 август, да премести обора с автохтонни породи кози от центъра на селището извън населеното място. По този начин ще се спази Наредбата за отглеждане на селскостопански животни. Фермерът обаче бе категоричен, че няма да изпълни решението и ще го обжалва в съда. Според него животните му не пречат на никого. Той получи подкрепа и от екологични организации. Защити го и земеделския министър Кирил Вътев с пост във Фейсбук. Министърът посочва, че селото произвежда нашата храна там е мястото, където да има домашни животни. "Селото не е място за ВИЛИ като сгради, а място за ВИЛИ за сено! Без ВИЛИ за сено, ВИЛИТЕ-сгради са призраци!”, написа още Кирил Вътев.

Всичко това предизвика реакцията на кмета на община Кресна Николай Георгиев. Градоначалникът подчертава, че нито той, нито общинските съветници ще се поддадат на натиск от когото и да било. Защото защитават обществения интерес. Кметът изтъква, че нямат личен проблем с фермера Сидер Седефчев, винаги през годините са се разбирали, като животновъдът разполага с повече от 450 дка пасища, предоставени му от Община Кресна. Георгиев предупреждава, че ако Седефчев счита общинските съветници и кмета за "никои", то това ще влоши драстично отношенията им. Накрая управникът заявява, че и занапред ще полага грижи за спазването на Конституцията и законите на страната. И не е работа на министъра на земеделието и храните да коментира решения на Общинския съвет.

Ето и цялата позиция на кмета на община Кресна Николай Георгиев без редакторска намеса:

Във връзка със зачестилите нечистоплътни опити на мастити неправителствени екологични организации със сериозни финансови и бизнес интереси в община Кресна и по-специално в землището на село Влахи, кметът на община Кресна, г-н Николай Георгиев, заявява следното:

 
1. Създаването на напрежение и хаос около Решение № 556/07.07.2023 г. на Общинския съвет на община Кресна по случая с г-н Сидер Седефчев, чрез яростна медийна атака и активиране на "наши хора" по високите етажи на властта е обичаен похват, който отдавна са наложили като стил на тяхната работа с "непослушни" общини, а когато се налага и с "непослушни" министерства, държавни агенции и т.н. За тези "демократи" родната демокрация отдавна се е превърнала в "сладка баница", а интересите на редовите български граждани в "незначителни пречки" по пътя към поредната им голяма цел. Най-неприятното в случая е, че всеки, бил той кмет, депутат, министър или дори Министър-председател, който се опита да защитава обществения интерес в техен ущърб, незабавно се обявява за враг, който трябва да бъде дълбоко унизен от подопечните им медии, а след това и напълно премахнат от пътя им;
2. Нито кметът на община Кресна, нито който и да е от общинските съветници имат личен проблем със Сидер Седефчев. Нашите отношения от десетки години се градят на взаимно разбиране, изключителна толерантност и сериозна подкрепа за бизнес инициативите на г-н Седефчев. Не е тайна, че той разполага с повече от 450 дка. пасища, предоставени му от община Кресна и ако това не му е достатъчно и е решил да злоупотребява с нашата подкрепа за сметка на своите съседи и тяхната собственост, е напълно естествено да бъде санкциониран. Нещо повече, ако г-н Седефчев волно или неволно, провокиран или скрит зад "широкия гръб" на неговите еко-приятели, си е позволил да твърди, че Общинският съвет и кметът на Кресна са "никой" и не могат да му нареждат трябва да е сигурен, че това ще влоши драстично нашите, иначе толерантни и честни отношения, с всички произтичащи от това последствия за двете страни;
3. Не е работа на Министъра на земеделието и храните, бил той и поредният назначен, да коментира решения на Общинския съвет на община Кресна, взети на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация, изхождайки от подбуди, които са различни от преследването на националния интерес и в противоречие с конституционното и законово закрепено право на местната общност да се самоуправлява;
4. Кметът на община Кресна ще полага и занапред нелеката грижа за урегулиране на сложните отношенията в местната общност на базата на изграждане на доверие, разбирателство и толерантност и при строго спазване на Конституцията и законите на Република България.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини