Турция спира износа на зехтин

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

В момент, когато Европа има проблеми с производството на зехтин заради високите температури, Турция спира износа му за три месеца, или до реколтата през ноември. Това действие на Анкара предизвика опасения за глобален недостиг на продукта, пише гръцкото издание "Емефсия". Стъпката е в отговор на опустошителната суша, която удари Европа, предизвикала силно търсене на турски продукти и повишаване на цената на зехтина в страната.

Според изявление, публикувано от турското министерство на търговията във вторник, производствените и пазарните цени са се увеличили със 102% в Турция от юни насам. Междувременно Испания отбеляза увеличение с 84%, Италия 58% и Гърция 72% в сравнение със същия период на миналата година.

Международният съвет за маслиновите продукти съобщи, че производството в Испания и Италия, най-големите производители в света, е спаднало с 20% през сезон 2022 – 2023 г. поради сушата. Обратно, през същия период производството на зехтин в Турция се е увеличило с 62%.

По-голямото търсене на турски зехтин даде голям тласък на износа. По-конкретно, той расте с близо 240% до 136 000 тона за периода ноември – юли.

Въпреки това турското министерство на търговията изрази загриженост, че някои страни, по-специално Италия и Испания, преработват и препродават вносен зехтин на трети страни.

В отговор миналия месец Турция въведе експортна такса (0.20 цента на килограм) върху доставките в чужбина.

Горещите температури в Южна Европа допринесоха за драматичното увеличение на цените. Испания, най-големият производител на зехтин в света, пострада от тежка суша, което доведе до значително намаляване на производството до едва 620 000 тона през реколтата 2022 – 2023 г., което е доста под обичайното производство от 1.5 милиона тона.

Европейските производители, изправени пред тежката ситуация, се обърнаха към Тунис, най-големия производител на зехтин в арабския свят, за да запълнят недостига в доставките. Африканската държава продава 90% от своя зехтин на едро, основно на големи производители като Испания и Италия, където се смесва с други масла и се продава с етикетите на тези страни.

Въпреки слабите добиви през реколта 2022 – 2023 г. приходите от износ се увеличиха с около 37%.

Прогнозите сочат още 30% увеличение на износа до 200 000 метрични тона за предстоящата есенна реколта 2023 – 2024 г., в сравнение със 155 000 метрични тона, изнесени миналата година.

Въпреки това, тъй като Европа преживява рекордна гореща вълна и есенната реколта е само след няколко месеца, опасенията за предстоящия световен недостиг на зехтин стават все по-изразени.

Източник: economic.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. До Ревански
    Якоруда не ви иска Беди и Карафеиз и ни е срам от вас. Вие се провалихте. Нищо не постигнахте за този град и община. Доста години ви търпяхме, и разбрахме че не ставате за управляващи. Трябват нови хора с чисто минало, честни и образовани, които да се разграничат от това СТАТУКВО, и да ви освободят всички. Тези нови лица са Мехмед Вакльов и екипа който той ще представи.В тях е надеждата Якоруда и селата да започнат да се развиват и печелят проекти , както в Белица. Промяната идва. Подкрепете ги. Оставете страха и заплахите, които ви внушават. Те са минало. Победата е близо. Досега като ви управляваха само якорудчани, какво- НИЩО, ограбиха ви, прогониха ви, заплашваха ви, отмъщават ви, фалираха общината и закопаха града. Мехмед Вакльов е правилният избор да СПАСИ ЯКОРУДА
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини