Тайните на Хераклея Синтика: Археолози откриха оброчна плочка на Тракийски конник

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър
Оброчна плочка на Тракийски конник бе открита при разкопките на Хераклея Синтика край с. Рупите.
 
"Висок релеф, изключителна изработка и при това е първата от камък – досега имахме само теракотени. Можем да допуснем, че в Хераклея Синтика е имало светилище на Тракийския конник“, каза ръководителят на екипа доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).
 
Проф. д-р Диляна Ботева (СУ „Св. Кл. Охридски“), която е сред водещите специалисти по темата коментира: „Новооткрит паметник на Тракийския конник от периода II-IV век, и то не на територията на Източна Тракия, ще ни накара да преосмислим теориите за разпространението на този култ. Великолепна изработка, очевидно е поръчан от богат човек. Интересен е жестът с дясната ръка – наричат го „латинска благословия“, но според мен „Сабазиев жест“ е по-точното определение, защото подсказва за връзката между двата култа. Важен детайл е и змията при липсата на въоръжение у конника; така доказателствата, че не можем да го наречем „змееборец“, стават с едно повече. И да, вероятно ще се окаже, че в Хераклея Синтика е имало светилище или хероон на Тракийския конник.“
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини