Планински спасители и хеликоптер помогнаха на пострадала бременна жена в Пирин планина

Снимка: ПСС-Банско
Снимка: ПСС-Банско

Трета поредна събота в Пирин планина се наложи провеждането на спасителна акция за пострадала жена. Този път намесата на хеликоптер спести много усилия и ценно време, за да се помогне на туристката.  

„Сигналът при нас бе подаден около 15:00 часа от хора от групата, в която е била бременната жена Тя се е почувствала зле, имала е някакви проблеми, свързани с бременността, не е претърпяла инцидент. Веднага екип от 16 планински спасители се отправихме към мястото - в района под връх Вихрен, над местността Казаните, поискахме и помощ от авиобазата в Крумово. Този път, за разлика от миналата събота, ни изпратиха военен вертолет „Кугър”, разказа днес Атанас Уков от ПСС-Банско.

Въпреки трудния и тежък терен акцията приключва бързо, тъй като планинските спасители получават помощ от въздуха. Бременната жена е качена на летателната машина малко след 17:00 часа в местността Малкия Казан. Преуди това е носена на ръце от своите приятели и от пристигналите планински спасители. Свалена е в 17:30 часа в град Банско, а малко по-късно е настанена в МБАЛ-Разлог, където е стабилизирана.

„Хеликоптерът спести на нас много усилия, но най-важното е, че спести часове мъки и страдания на жената. Благодарим на военните, че този път реагираха и се включиха в спасителната акция”, каза още Атанас Уков.

Миналата събота 14 планински спасители от отрядите в Разлог, Банско и Благоевград приключиха успешно акция по свалянето от Пирин планина на пострадала при падане 52-годишна жена от Разград.

Преходът в двете посоки продължи над 7 часа. Спасителите поеха към ранената туристка малко преди 14:00 часа вчера, а я свалиха в Спешен център-Разлог в 21:00 часа.

Жената бе със счупен глезен. Пострадалата туристка е имала планинска застраховка, имала е застраховка и за хеликоптер, но военните отказаха да изпратят такава машина.

Преди две седмици, на 8 юли, планинските спасители оказаха помощ на друга планинарка от България, която падна и счупи прешлен под връх Джано. Тогава също бе отказан хеликоптер, акцията продължи 11 часа, жената бе носена през цялото време на ръце в специална носилка. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини