Северна Македония не знае мярка - разследват деца от Битоля, идвали у нас

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Министерството на вътрешните работи в Северна Македония разследва как деца от Битоля са дошли в България и защо са се срещнали с президента Румен Радев и са били в българския парламент. Според вътрешния министър Оливер Спасовски това е злоупотреба с децата, които по думите му били използвани за политически цели под предлог за добросъседски отношения.

Македонските деца са от битолското художествено студио „Свети свети Кирил и Методий” и бяха в България по покана на Фондация „Българска памет” и нейния председател Милен Врабевски. Македончетата рисуваха заедно с български деца от Западните Родопи пред Народния театър. По време на престоя си групата се срещна със Симеон II и разгледа двореца „Врана“.

„Удариха дъното. Искам да обърна внимание, че това е фестивал, който съществува от минимум 50 години. Децата са водени, в която ли не държава. В момента, в който ги заведоха в България, за да се обединяват чрез изкуството, изведнъж, по анонимен сигнал, се образува дело. Наистина удариха дъното”, коментира бившият външен министър Екатерина Захариева.

„Това да разследваш деца и да ги подлагаш на разпити по заповед на министъра на вътрешните работи на дадена страна е класическа агресия, която няма как да не рефлектира и рефлектира и срещу България. Това е и отговорът защо за тези 30 години ние трудно успяваме да създадем нормални взаимоотношения между София и Скопие”, посочи председателят на Граждански демократичен съюз в РСМ Петър Колев.

Източник: NOVA tv

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини