Сенокос и Ракитна се стягат за празника на света Марина

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Православната църква почита на 17 юли света Марина - покровителка не само на здравето, но и пазителка от змии. В община Симитли две са селата, които празнуват на 17 юли.

Първото е Сенокос, селището ще посрещне поклонници за празнична литургия, водосвет и курбан два дни по-рано - на 15 юли, събота, за да има повече хора от цялата община Симитли. Те ще съберат в 13:00 часа в местността Света Марина, където е построен нов параклис. Храмът е близо до вековния бор, който пречиства и изцелява.

Потомци, излезли преди години от махалите на село Ракитна, и техни гости също ще отбележат св. Марина с литургия и курбан за здраве на 17 юли. Родовата среща, както я определят празнуващите, ще се състои от 12:30 часа при едноименния параклис.

За света Марина се знае, че посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води, които са особено силни в деня на света Марина.

Според народните вярвания Марина е символ на небесния огън, покровителка на жътвата и нивите. Почитането й съвпада с третия ден на горещниците. На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве, а хората си взимат от него, за да запалят огнището. Вярва се, че през тези дни, който се изкъпе в бликнала топла вода, няма да боледува през цялата година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Принц Кирил
    Поверието за светилището над с. Сенокос, под връх Пирин е следното: Като изкачите стъпалата и стигнете до равното място на света Марина в ляво от вас на една две крачки ще видите издялано слънце с осем лъча, върху гранитна скала. За него се знае, че е направено от Мъдрец от този край. Казват, че всеки който погали нежно чертите на слънцето с банкнота, ще бъде благословен и ще забогатее. Тази традиция е свързана и с още едно поверие. На връх Пирин където е капсулата с книгата за туристи, на няколко крачки на изток върху полегнала гранитна скала е издялана фигура на богородица с младенеца и слънце с осем лъча. Те също са сътворени от този Мъдрец и са насочени към светилището св. Марина. От незнайни времена битува мълвата, че тези символи вещаят добро и здраве на всеки който се докосне до тях.
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини