Десетки миряни в носии почитат света Неделя в обезлюденото село Докатичево

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Обезлюденото симитлийско село Докатичево се стяга за голям празник в петък, 7 юли. На този ден православната църква отбелязва Голяма света Неделя, а една от трите църкви тук носи името на тази светица. Вдъхновител и  организатор на събитието е Ангелина Попова, която не спира да работи всеотдайно за храмовете в родното си място. Тя е наследник на свещеници в прочутия Тросковски манастир и за нея храмовете са средища на българщината, вярата и любовта към бога. Жената е художник строител, който скромно служи в трите църкви в Докатичево. Тя съживи един от най-старите храмове в селото - храм „Св. Георги“, възроди и спомена за другия храм „Св. Тодор“.

Църквата „Света Неделя” е построена през 1860 година. В архитектурно отношение представлява голяма каменна трикорабна псевдобазилика с по-късен нартекс и камбанария на запад. Рисуваният иконостас има резба по царските двери и венчилката. Иконостасните икони са от 1866 година - дело на неизвестен добър автор. Художествена стойност имат и четирите ковани свещника.

Организираторите призовават всички гости на празника в петък да са облечени в народни носии. „Аз ще сложа старите фути от баба, които много обичам. Ние всички, които подготвяме празника, ще бъдем в носии. Иска ми се да направим незабравим празник, да го създадем заедно с гостите ни”, твърди Ангелина Попова.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини