Здравният туризъм става приоритет за министър Зарица Динкова

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Министърът на туризма Зарица Динкова изведе развитието на балнео, СПА и здравния туризъм като един от водещите приоритети в бъдещата си работа.

„Този сегмент е със сериозна перспектива за добавена стойност и повишаване на качеството на туристическия продукт“.  Тази позиция изрази министър Динкова на среща с Управителния съвет на Българския съюз по балнеология и СПА и Германо-Българската индустриално-търговска камара, които бяха домакин на срещата.

„Разчитам на партньорството Ви, очаквам да очертаете важните задачи и заедно ще работим за решаването им. Ще застана зад всички положителни инициативи, с които да развиваме устойчив туризъм с грижа за околната среда, с фокус към иновиране, дигиталната трансформация, обучението на кадри – всичко това ще повиши качеството на националния туристически продукт.“

Ръководството на съюза поздрави министър Зарица Динкова за встъпването й в длъжност. Те подчертаха, че през 2019 г. с участието на ГБИТК, както и с подкрепата на МТ и Министерството на здравеопазването бе постигнато историческо споразумение  - България беше включена в списъка от държави на публично-частните здравно-осигурителни каси на Германия, с което стана възможно възстановяването на разходите за медицински амбулаторни услуги за профилактика на здравноосигурени германски граждани, използвани у нас. 

Участниците в срещата вярват, че здравният туризъм може успешно да ребрандира и промени имиджа на българския туристически продукт и дестинацията. Представителите на бизнеса подчертаха, че е необходимо да се използва цялата мрежа от български дипломатически мисии и специално на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

Балнео и СПА туризмът е на второ място след културния от специализираните видове туризъм в туристическото портфолио на страната ни. Той е и най-бързо развиващият се у нас, може да се практикува целогодишно и да носи много добавена стойност, като изведе България сред водещите дестинации в Европа.

Бъдещето на европейските здравни курорти, в това число и в България, е все повече да предлагат програми, свързани с преодоляването на последствията от пандемията, която отшумя, но ни научи да се грижим повече за вътрешното си здраве и баланс.

В разговора се включиха председателят на БСБСПА Сийка Кацарова, главният управител на ГБИТК Митко Василев, Кармен Щрук – заместник-управител на камарата, доц. д-р Стела Балтова – заместник-ректор на Международното висше бизнес училище, което заедно с Медицински университет – Варна са членове на Българския съюз по балнеология и СПА.

Като гост в срещата участва и Меглена Плугчиева – дипломат, администратор и експерт в планирането на работата със здравноосигурителни компании от Австрия и Швейцария. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини