Гъбари на лов за пачи крак в Рила и Родопите, манатарката чака повече слънце

Гъбари на лов за пачи крак в Рила и Родопите, манатарката чака повече слънце

Стотици семейства в общините Белица и Якоруда разчитат на гъбите, за да припечелят допълнителни доходи през летните месеци. Те се възползват от близостта си до планините Рила и Родопите. В момента обаче гъби почти няма. В този район най-често срещаните гъби са челядинка, пачи крак и манатарка. Честите валежи спомагат да расте най-вече пачият крак, но все още няма много и от него по горите. Що се отнася до манатарката, то тя обича много слънцето, а заради дъждовете температурите през нощта са по-ниски от необходимото.

"Манатарката расте нощно време, другите видове растат и през деня, и през нощта. Тя иска топлина, трябва да е поне 17 градуса и през нощта, за да тръгне растежът. При много слънце може шапката на тази гъба един ден да е 2 см, а само след ден да е 5 см, толкова бързо може да расте. Манатарката в иглолистните гори е по-качествена, защото в нея има повече калории", твърди 59-годишният гъбар Али Рункьов от белишкото село Краище.

Миналия месец излязла челядинката, но също в малки количества. Изкупната й цена била около 4-5 лева за килограм. Този месец ще е на пачия крак, който обича и влагата, и топлото. Очаква се изкупната му цена ще е около 15 лева за килограм, смята Рункьов. За манатарката е още рано, миналата година се продавала за 20-22 лева за килограм. Всичко зависи от предлагането и търсенето. Има ли много гъба, то цената пада, няма ли я, цената тръгва нагоре.      

"Гъбата е много лъжовна, намериш две-три в даден район, продължиш напред с надежда за още, но се окаже, че вървиш с часове, а нищо не си набрал. Има и дни, в които с късмет може да набереш и 100 килограма”, споделя Али Рункьов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Асие Шахин
    Здравейте хора, в Якоруда е страшно. Кметицата царува и пируват заедно с Карафеиз. Ограбиха всичко що имаше. Фалираха общината, източват средства, шуробаджанащина е навсякъде, тя надмина предишния...помогнете.Имам среща в централа на ДПС и там ще обясня всичко.
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини