Джазът е на часове разстояние, довечера Градската градина в Благоевград ще "танцува"

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград
Броени часове остават до първата от трите джаз вечери под открито небе в Благоевград. Точно в 20.00 часа днес ще бъде поставено началото на първата от трите поредни джаз вечери, които ще се проведат в Градската градина на Благоевград. Концертите са посветени на 30-годишнината от основаването на Биг Бенд - Благоевград.
Само след броени часове на сцена под открито небе джаз стандарти ще изпълнят Биг Бенд - Благоевград и солисти – ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, Музикално училище „Престо“ и Вокално студио „Фа диез“. Този проект е начин да се съчетае професионализмът на утвърдените музиканти и талантът на начинаещите творци, които на една такава сцена придобиват по-голяма увереност и опит, начин за по-пълноценна приемственост на поколенията.
На 9 юни ще чуем Антони Дончев и проекта „На крачка от мистерията“, създаден да съчетае два свята на необятност – този на традиционния български фолклор и на импровизацията, музиката на момента. Българският фолклор е представен в най-чистата му форма – през кристалните гласове София Янева и Христина Ненкова, и виртуозните инструменталисти Валери Димчев, Веселин Катерински и Орхан Гюзелев. За техни партньори са избрани музиканти, които създават днешния облик на джаза и импровизационната музика като Венцислав Благоев, Михаил Иванов и Стоил Иванов.
На 10 юни са Мишо Йосифов и „Новините в джаза“. Идеята на популярния тромпетист, композитор, аранжор и преподавател е да събере млади музиканти на една сцена.
Групата на Мишо Йосифов, заедно с негови настоящи и бивши студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", ще представи богат репертоар от джаз, блус, фънк и латино пиеси, сред които са и красивите авторски композиции от дебютния им албум “Първа емисия”, който от пролетта на тази година формацията презентира с поредица от концерти в страната.
След Бургас, Варна, Пловдив и София, “Новините в джаза” гостуват и в Благоевград на 10 юни в рамките на първите по рода си Джаз вечери в Градската градина. Именно в града е роден един от двамата талантливи вокалисти на „Новините в джаза“ - Лъчезар Кацарски.
“Новините в джаза” са талантлив, млад септет с два изключителни взаимно допълващи се вокала – слънчевият, усмихнат глас на Велека Цанкова и мощният, пълен с живот тембър на Лъчезар Кацарски.
На концерта на 10 юни в Благоевград формацията ще представи част от пиесите в албума, както и популярни песни от различни жанрове, аранжирани за “Новините в джаза” от Мишо Йосифов.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини