Преподавател от ЮЗУ с награда от Съюза на българските филмови дейци

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Доц. д-р Ирина Китова, преподавател в катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ към Факултета по изкуствата на ЮЗУ „Неофит Рилски“, е сред отличените от Съюза на българските филмови дейци в категория „Книга или теоретичен текст“ за наградата „Васил Гендов“ 2023 г.

Отличието e за книгата „Летопис на нямото кино в София (1896-1933)“, София, Културен център G8.

Върху 238 страници тримата автори Петър Кърджилов, Ирина Китова и Зорница Кръстева проследяват първите 38 години от киноживота в столицата на България – пристигането от чужбина на най-ранните пътуващи кинематографи, появата на първите стационарни кина, заснемането на първите хроникално-документални филми от чуждестранни кинооператори, раждането на първите български кинохроники и игрални филми, осъществяването на първите екранизации по отечествени литературни произведения и организирането на копродукции между родни и чужди продуценти, излизането на първите периодични издания за кино, основаването на първите професионални съюзи и любителски организации, възникването на киношколи, нахлуването на звука върху киноекраните, изявите на нашенци (актьори и режисьори) в световното кино.

Електронният вариант на изданието е със свободен достъп, за всеки, който желае да се запознае с историята на нямото кино у нас. Книгата можете да намерите на следния линк: https://oldsofiacinepoints.g8cinema.com/additional-information

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини