Ще има ли в парк „Македония” високотехнологична зелена зона?

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Кметът на Благоевград Илко Стоянов внесе извънредна точка до Общински съвет, с която предлага част от района на бившите казарми да бъде превърната в зелена високотехнологична зона.

Ако общинските съветници днес приемат да се извърши промяна на ПУП, Община Благоевград ще получи възможност за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Намерението на кмета Илко Стоянов е теренът на парк „Македония“, който е с площ 65 дка, да се превърне в център за развитие на IT технологиите, като зелената зона на място не само ще бъде съхранена, но и надградена. Съществуващите сгради, в които спортни клубове осъществяват своята тренировъчна дейност, както и мястото за провеждане на фестивали и концерти, също ще бъдат запазени.

С преобразуването на парка, което ще стане факт чрез финансиране по ПВУ съвместно с частния сектор, ще бъдат създадени и условия за отваряне на нови работни места.

В горната част на терена на бившите казарми предстои да бъде изградена и нова спортна зала. Бъдещият комплекс, който ще бъде достъпен за всички жители и гости на града, се намира на метри от кампуса на Американски университет в България и в близост до ЦГЧ, което ще бъде предимство за развитието му. Точката ще бъде разгледана утре на заседание на Общински съвет.

Кметът Илко Стоянов провежда непрекъснати срещи с високотехнологични компании, които декларират готовност да инвестират в Благоевград. През последните месеци областният център бе домакин и на успешни бизнес форуми в сферата на IT технологиите. Сред основните приоритети на Илко Стоянов е създаване на подходящ бизнес климат в града. В момента кметският екип работи усилено и за изграждане на Индустриална зона край с. Зелен дол, тя ще бъде ситуирана в непосредствена близост до АМ „Струма“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини