Изкупната кампания на тютюна в Неврокопско отново буксува, едва 10% от продукцията е предадена

Изкупната кампания на тютюна в Неврокопско отново буксува, едва 10% от продукцията е предадена
Снимка: ИлинденПрес, архив

Тютюнопроизводителите в Неврокопско отново посрещат годината притеснени, тъй като повече от половината нямат сключени договори с фирмите, които изкупуват реколтата им. Хората са разтревожени за поминъка си, тъй като нямат гаранции, че произведените количества ще бъдат пласирани.

Такова е положението на тютюнджиите в общините Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев. "Настоявахме за среща с търговците преди Нова година, но те не се отзоваха. Надявам се, че тази седмица все пак ще разговаряме по темата и ще има яснота за съдбата на хората, които са без договори”, разкри кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов.

Отново по традиция хората негодуват и от ниските изкупни цени. Според тях с всеки изминал ден качеството на тютюна се влошава. 

„В Гърция средно се плаща по 4,50 -5,00 евро за килограм, а у нас да е два пъти по-евтин – 4-5 лева за килограм”, дават пример производителите. По думите им качеството на реколтата тази година е много добро и очакванията са за добри печалби. Вместо очакваната средна цена от  6 лева за килограм, те предават изсушените низи на миналогодишните цени.  

С всеки изминал ден недоволството в района расте и хората са готови за протести. До момента се изкупени едва 10% от продукцията.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини