Министър поиска незабавни действия за опазването на Байкушевата мура, достъпът на туристи остава ограничен

Снимки: НП
Снимки: НП "Пирин"

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова нареди незабавни действия, за да бъде опазена и съхранена Байкушевата мура. Тя провери вчера мястото на най-старото иглолистно вековно дърво в България, което е на над 1300 години.

Проверката е инициирана след сигнал от директора на Национален парк „Пирин” Росен Баненски, че е констатирано пречупване на клон на вековното дърво с диаметър около 40 см. Това е станало или при ураганен мятър, или при падане на тежък сняг.

С министър Карамфилова бяха експерти от Дирекция „Национална служба за защита на природата“, от Института по гората при БАН, Лесотехническия университет и Лесозащитна станция-София. Те начертаха план за действие. Най-напред ще бъдат извършени изследвания на цялостното състояние на дървото. След това учените ще кажат какви конкретни действия да се предприемат.

Министър Карамфилова бе категорична, че е необходим детайлизиран план с конкретни срокове и отговори за съхраняване на дървото.

Ще се извършва и редовен мониторинг на растежа на дървото.

“Всеки процес трябва да бъде управляван, така че да има възможност за реакция. Не можем да си позволим да поемем дори и малък риск, когато говорим за спасението на такъв национален символ. Байкушевата мура е безценно природно богатство. Освен това е и най-посещаваният дендрологичен обект в страната”, добави министър Карамфилова.

Предстои да бъдат обследвани различни части от дървото, за да се проверят резултатите и на останалите клонове и цялостното му състояние. Първият скрийнинг ще даде представа относно протичащи гнилостни процеси и какъв е относителният им дял.

Байкушевата мура ще бъде изследвана със специализирана техника – томограф и резистограф, от специалисти със солиден опит в поддръжката на дървото, което ще даде отправна точка за последни действия за съхранение на дървото.

Най-старото иглолистно дърво ще може да бъде наблюдавано от туристите от разстояние, а достъпът ще остане ограничен, докато не бъдат предприети мерки, така че да се осигури пълна безопасност за посетителите.

                                        

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини