Факултетът „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ на ЮЗУ с инициативи в Глобалната седмица на общественото здраве

Снимка: ЮЗУ, архив
Снимка: ЮЗУ, архив

По повод второто издание на Глобалната седмица на общественото здраве, която започва на 3 април 2023 г., академичният състав на катедрите „Логопедия“, „Медико-социални науки“ и „Кинезитерапия“ към Факултета „Обществено здраве, здравни  грижи и спорт“ организира няколко съвместни събития.

На 5 април 2023 г. (сряда) от 11:00 ч. в зала 481 (Учебен корпус №1) ще се проведе уъркшоп на тема „Обучение на специалисти, работещи с най-уязвимите и малцинствени групи за превенция и ранно откриване на слухови нарушения“. Събитието ще бъде достъпно и в платформата „BigBlueButton”. Обучението е подходящо за логопеди, специални педагози, психолози, социални работници, медиатори и учители. Уъркшопът се организира в рамките на проект „Влияние на придобитите слухови нарушения върху комуникацията и социализацията“ с ръководите гл. ас. д-р Анна  Андреева.

На 6 април 2023 г. (четвъртък) от 12:00 ч. в Центъра по логопедия на ЮЗУ „Неофит Рилски“ (зала 106, Учебен корпус № 8) ще се проведе уъркшоп на тема „Логопедични интервенции за лица преболедували COVID-19“. Събитието се провежда в рамките на проект „Прояви на дизартрия, дисфония и дисфагия при преболедували COVID-19 и влиянието на нарушенията върху качеството на живот“ с ръководител ас. д-р Радостина Костова.

На 6 април 2023 г. (четвъртък) от 14:00 ч. до 16:00 ч. в Центъра по логопедия специалисти от Катедрата по логопедия и Катедрата по кинезитерапия ще проведат оценка на баланса, походката, равновесието, дъвкането и гълтането при възрасни лица. Ако бъдат установени нарушения в резултат на получените данни, ще бъдат дадени насоки и препоръки за профилактика и лечение. Събитието се организира в рамките на проект „Комплексна логопедична и кинезитерапевтична диагностика при лица с придобити неврологични заболявания“ с ръководите доц. д-р Миглена  Симонска.

По време на Глобалната седмица на общественото здраве, Световната федерация по обществено здраве обединява институции, общности и участници в общественото здравеопазване от цял свят, за да признае приноса на общественото здраве и неговата работна сила. Това събитие се провежда за втори път с цел да поражда дискусия относно най-добрите практики и липсващите пропуски, които са основни за превенцията на заболяванията и насърчаването на здравето и благосъстоянието.

Общественото здраве е „невидимият пазител“ на нашето здраве от десетилетия. Пандемията от COVID-19 направи сферата на общественото здраве по-очевидна и оценена. Да направим общественото здраве видимо и разбрано е ключова стъпка за готовност за извънредни ситуации. Улесняването на споделянето на знания, ресурси и бариери, пред които са изправени професионалистите в областта на общественото здравеопазване в световен мащаб, е от ключово значение за подобряване на общественото здраве във всички контексти.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини