Община Гоце Делчев засилва кадровия потенциал за предоставяне на социални услуги

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Община Гоце Делчев започна на 1 март изпълнението на проект „Укрепване на капацитета в община Гоце Делчев“. Проектът се финансира с административен договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.002-0087 по процедура BG05SFPR002-2.002 „Укрепване на общинския капацитет“ от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд +.

Общата стойност е 49 200,00 лева от които 100 % е безвъзмездната финансова помощ. Срок за изпълнение на дейностите е 16 месеца – до 01.07.2024 г.

Основната цел на проекта е укрепване на общинския капацитет в община Гоце Делчев за изпълнение на задълженията и отговорностите ѝ по ЗЛП, ЗХУ, както и по ЗСУ в частта, свързана с насочването от общините за ползване на социални услуги.

Специфични цели:

- Осигуряване на кадрови потенциал, чрез формиране на екип от подготвени и обучени специалисти за изпълнение на задълженията и отговорностите на общината в контекста на действащата нормативна уредба за социалните услуги и хората с увреждания.

- Обезпечаване изпълнението на задълженията и отговорностите на общината по ЗЛП, ЗХУ и ЗСУ, чрез създаване на фронт-офис, изготвяне на анализи и проучвания в сферата на социалните услуги, подкрепа за планиране и анализиране на предоставянето на социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително за разработване на програми за развитие на качеството на социалните услуги, провеждане на разяснително-информационни кампании за предоставянето на личната помощ, социалните и интегрирани здравно-социални услуги и др.

Проектът включва изпълнението на следните дейности:

  1. Наемане на персонал, необходим за изпълнение на задълженията и отговорностите на общините по ЗЛП/ЗХУ, както и по ЗСУ в частта, свързана с насочването от общините за ползване на социални услуги.
  2. Обезпечаване правомощията на общината по ЗЛП, ЗХУ и ЗСУ, чрез:

- Създаване на работни места - фронт-офис;

- Обучение и супервизия на персонала, необходим за изпълнение на задълженията и отговорностите на общината по ЗЛП, ЗХУ и ЗСУ;

- Изготвяне на анализи и проучвания в сферата на социалните услуги, в т.ч. анализ от потребностите от социални услуги;

- Подкрепа за планиране и анализиране на предоставянето на социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително за разработване на програми за развитие на качеството на социалните услуги.

Целеви групи: В проекта ще бъдат включени 15 заети лица от следните допустими целеви групи:

- служители от общинската администрация, ангажирани с политиките в социалната сфера;

- служители на доставчици на социални и интегрирани здравно-социални услуги в община Гоце Делчев.

Очаквани резултати:

- Създаден екип от специалисти към Общинската администрация за изпълнение на задълженията и отговорностите по ЗЛП, ЗХУ и ЗСУ.

- Създаден и оборудван фронт-офис с две работни места.

- Проведени 3 бр. обучения на назначения персонал и лицата от целевата група на проекта.

- Проведени минимум 2 индивидуални и 2 групови супервизии.

- Изготвен анализ на потребностите от социални услуги в община Гоце Делчев.

- Повишен професионален капацитет на служителите от целевите групи за изпълнение на задълженията им по ЗЛП, ЗХУ и ЗСУ.

Изпълнението на проекта ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението в община Гоце Делчев.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини