Обучаваха класни ръководители от Пиринско как се договарят трудови и осигурителни права

Снимки: КНСБ-Благоевград
Снимки: КНСБ-Благоевград

Важно обучение на 114 класни ръководители на ученици от 12 клас в Пиринско проведоха областният координатор на КНСБ-Благоевград, експертите на Регионалния съвет  и областният координатор на Синдиката на българските учители. Форумът се състоя със съдействието на Регионалния инспекторат на образованието.

Обучението е част от продължаващата и през 2022-2023 учебна година Национална образователна кампания за ученици от XII клас „Моето първо работно място“ на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Синдиката на българските учители към КНСБ, в партньорство с Министерството на образованието и науката.

Темата на срещата, която бе в залата на Математическа гимназия “Акад. Сергей Павлович Корольов” и Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, тази година беше “Договаряне на трудови, социални и осигурителни права”. Пред класните ръководители бяха представени и дискутирани въпросите, чиито отговори ги въведоха в съвременния свят на труда и които описват ролята на синдикатите в него. Внимание бе обърнато за дейността на синдикатите, национални и международни кампании за трудови стандарти и права.

Лекторите акцентираха върху колективното трудово договаряне и споразуменията за държавните служители, което е основно и фундаментално човешко право.

След успешно издържан тест в края на обучението и изготвяне на презентация по избрана тема всеки от участниците ще получи удостоверение за ключова компетентност „ Договаряне на трудови, социални и осигурителни права“ и по един кредит. Представените теми ще бъдат заложени в час на класния ръководител. Целта е завършващите средно образование ученици да бъдат информирани за основните им трудови, социални и осигурителни права и задължения, както и за ролята на синдикатите и ползите от синдикално членство.

                                          КНСБ-Благоевград

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини