Хиляди протестираха в Белград срещу подкрепяното от Запада споразумение с Косово

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Няколко хиляди души се събраха в Белград снощи, за да протестират срещу подкрепяно от Запада споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, което те виждат като признаване на независимостта на Косово, предадоха Ройтерс и БТА.

Конституцията на Сърбия смята Косово за съставна част от територията й, въпреки че бившата сръбска провинция обяви независимост през 2008 г. с подкрепата на Съединените щати и Европейския съюз. Двустранните отношения трябва да се подобрят, ако Сърбия и Косово искат да постигнат стратегическата си цел за присъединяване към ЕС, отбелязва агенцията.

Демонстрантите развяваха сръбски знамена и носеха плакати с надписи "Косово не се продава", "Сърбия, а не ЕС" и "Не на капитулацията".

Протестът се състоя преди днешната среща в Охрид, Република Северна Македония, на сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти с участието на официални представители от ЕС във връзка с прилагането на споразумението за нормализация на отношенията, за което двете страни се съгласиха миналия месец.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини