Община Струмяни приключи успешно изпълнението на социален проект

Снимка: Община Струмяни
Снимка: Община Струмяни

Със заключителна пресконференция приключиха дейностите по изпълнение на проект „Нова дългосрочна грижа за хора с психични разстройства на територията на община Струмяни”. Той се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

„Чрез изпълнението на проекта е постигната основната му цел за създаване на условия за независим и достоен живот на хората с психични разстройства, чрез предоставяне на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа, съобразени с индивидуалните нужди на потребителите“. Това коментира по време на събитието Фиданка Котева - заместник-кмет на община Струмяни и ръководител на проекта. Постигнати са и поставените специфични цели, коментира тя. Първата от тях е осигуряване на качествени социални услуги за лица, настанени в специализирани институции с недобри условия на живот и качество на грижата и поетапно закриване на Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в село Раздол. Създадени са четири нови социални услуги на територията на Община Струмяни - Център за грижа за лица с психични разстройства. Развита и с повишена ефективност е системата за дългосрочна грижа и социални услуги в общността.

В резултат на реализираните дейности са назначени повече от 40 служители в новоизградените центрове, сключени са над договора с потребители за ползване на услугата, разработени са повече от 60 индивидуални програми за мотивация и психологическа подкрепа, доставено е оборудване.

Стойността на проект „Нова дългосрочна грижа за хора с психични разстройства на територията на община Струмяни” е 1 312 757.48 лв., 85% от които са финансиране от Европейския съюз. В екипа, работил по проекта, участват представители на Общинска администрация - Струмяни, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за социално подпомагане, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград и дирекция "Социално подпомагане“ – Сандански, както и чрез асоциирано партньорство Министерство на здравеопазването и Държавно психиатрична болница в гр. Нови Искър.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини