Мария Жекова и bTV гостуват на Рибново: Фатме и Мери показват как се прави трахана

Снимка: ladyzone.bg
Снимка: ladyzone.bg

В събота, 18 март, от 11:30 ч. по bTV започва вторият сезон на „Вкусът на България“. Новите пътешествия на Мария Жекова ще ни отведат в родопското село Рибново. Там, където свършва пътят и започва друг свят. Всеки, който е имал късмета да посети селото, знае, че това място е уникално и неповторимо.

„Рибново е пълно с живот. Мъжете ходят сезонно да работят в чужбина, но винаги се връщат, за да строят домове, а училището е пълно с деца. Хората са здраво свързани със земята. Трябва да изучаваме този модел. Как тази малка общност успява да постигне нещата, които ние не можем“ – споделя Мария пред LadyZone.bg.

В селото, известно с пищните си сватби, тя гостува на Фатме и нейната 6-годишна дъщеричка Мери. Те ще ни покажат как се прави боб с пастърма и нещо много рядко срещано – ръчно свиване на кус кус.

Ще научим повече и за любимата храна на Мери – трахана, която е нещо като прародител на днешните инстантни супи. В Рибново я правят с телешки дреболии и лук.

„В тези села има много запазени къщи, но хората са малко. Там срещнах майстора на тиклени покриви Ахмед, който преди време ремонтира моята къща близо до Широка лъка. Видяхме се и с хора, които практикуват изчезващия занаят кошничарство“ – разказва Мария.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини