В България трудът е най-евтин: 47 евро за час труд в Дания, 7 евро у нас

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Разходите за труд в Европейския съюз са най-ниски в България – средно 7 евро на час. Това показват последните данни на Евростат, които са за 2021 г. Средният разход на час за труд в държавите членки е бил около 29 евро и 32 евро в еврозоната. 

На фона на 7 евро на час у нас, работодателите в Германия плащат 37 евро за час труд, в Дания - близо 47 евро. Там са и най-високите разходи за труд. 

От службата предупреждават, че в България, трудът не само е най-евтин, но и изостава от средните нива в ЕС, предава bTV. 

Най-близо до заплащането у нас е нивото в Румъния – там средната стойност на разходите за труд е 8,5 евро на час. Във всички останали страни членки разходите за работници са над 10 евро на час. В разходите за труд, освен заплатите, влизат и социалните вноски на работодателите.

България е на последно място в Европейския съюз по размер на доходите. Брутният годишен доход на работещ у нас без деца е около 9371 евро, а в Дания - над 60 000 евро.

Още една интересна статистика публикува Евростат през последните дни. Тя показва поскъпването на яйцата у нас и в другите европейски държави.

България е на четвърто място сред държавите членки в Европейския съюз по поскъпване на яйцата - през януари 2023 година те са със 72 на сто по-висока цена в сравнение с януари миналата година, сочат данните на Евростат.

Средно за Съюза за една година яйцата са поскъпнали с 30% и са сред рекордьорите в групата на храните.

Най-голямо повишение в цената им е отчетено в Чехия - почти 85%, след което е Унгария - 80%, Словакия - 79%, а най-малко повишение - в Германия и Люксембург - 18 на сто.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини