Ковачевица брани калдъръм и къщи от камиони с дърва

Снимка: Община Гърмен, архив
Снимка: Община Гърмен, архив

Жители на архитектурния резерват Ковачевица в Родопите за пореден път протестираха срещу преминаването на тежкотоварни камиони с дървесина. Автомобилите съсиипват инфраструктурата на селото и застрашават живота на хората. "Гледа се само печалбата, никой не мисли за хората, които са потърпевши. Сградата, в която е музеят на селото, е напукана от вибрациите на тези камиони, така е и с други къщи, калдъръмът се съпипва, има пропаднали участъци. Не на последно място се застрашава животът на местното население. Този проблем засяга и съседните села Горно Дряново и Лещен", коментира днес кметският наместник на Ковачевица - Кирил Жуглев.

Заради многото камиони стопани на къщи за гости в района отчитат и отлив на туристи. Защото шумът пречи на отдиха на гостите. Вдига се и много прах при преминаването им през населените места. Преди 8-9 години се направи алтернативен път за камионите, за да не минават през село Горно Дряново и архитектурния резерват Ковачевица. В Горно Дряново имаше няколко пътни инцидента с товарни автомобили, при един от които се стигна и до смъртен случай.

Сега обаче този обходен път е почти непроходим, не се поддържа, по протежението му има и опасни свлачища. "Този път е по-дълъг за фирмите, които добиват дървен материал в гората над Ковачевица. Затова минават през центъра на селото ни, за да пестят гориво", каза още управникът Кирил Жуглев.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини