В Банско реставрират 200-годишна дограма на Зографския манастир

Снимка: Българска патриаршия
Снимка: Българска патриаршия

Шестима мъже от Банско са поели ангажимент към монасите в българския манастир в Атон - "Св. Георги Зограф", да реставрират дограмата в Банското крило на светата обител, което се ремонтира близо 15 години. Крилото е съградено преди векове изцяло с даренията на Хаджи Вълчо, който е най-големият брат на Св. Паисий Хилендарски. 

Макар и много различни в своето професионално поприще и политическите си пристрастия, мъжете са заедно в каузата, обединила ги в групата "Зограф". 

"Стана с доста изпитателни работи. Имаше доста първоначална работа, преди да бъдем одобрени", казва Костадин Юнчов, в чийто цех се извършва обработката на дограмата.

Новата стара дограма се изработва от материал от манастира, с преработването на стари дъски, обяснява Юнчов.

"Материалът, който е използван, е дъб. Той е изключително твърд. Да не говорим, че 200-годишният дъб е изключително инатлив. Той си има своята история. Все едно всяка дъска си има своята история. Даваме всичко от себе си да се получат нещата."

"Нашата група – "Зограф", първоначално ме поканиха да отида с тях на едно от посещенията им. Тогава се заговорихме с монаха – отец Гавраил, че са необходими работници, които да направят част от дограмата на Банското крило. Първоначално искахме да възстановим старата дограма. Ние бяхме впечатлени колко добре беше запазена тя след отстраняването ѝ, до первазче. Но и размерите в момента, а и част от дограмата във времето е доста похабена и се налага да се осъвремени", допълва той.

"Като поклонник, това, което виждам е, че покривът е здрав, което съхранява тази част на манастира. Учудих се колко българи помагат, колко всеотдайно, безрезервно се даряват и хранителни продукти, и строителни материали, за съществуването на манастира", изтъква Костадин Юнчов.

Той признава, че монасите са го научили на смирение и изпитва носталгия, когато не е там.

Източник: БНР/Кети Тренчева

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини