Био земеделски и винен туризъм в България

Био земеделски и винен туризъм в България

                                                                                                                 

                                                                                                               http://www.greece-bulgaria.eu/

Селският туризъм е услуга, набираща все по-голяма популярност по света. Представлява пътуване, което комбинира селскостопански или селски условия, дейности и продукти в едно преживяване. По този начин туристът освен да разгледа селските райони, може да усети средата, да се включи в дейностите, традициите и начина на живот на местните хора.

На първо място като топ дестинация за селски или аграрен туризъм се откроява Тайван, където за посетителите са организирани обиколки на полето и из чаените плантации. Фермите в Тоскана пък предлагат автентично преживяване с дегустации на местна кухня. В Майорка фермите са по хълмовете, а дестинациите са портокалови и смокинови гори. Други развити места, които отговарят на все по-голямото търсене са Бразилия, Хавай, Гренада, Филипините и още.

През изминалата година Бизнес академия за агро – туризъм проведе проучване в Южна България относно био земеделието, селския и винения туризъм и навлизането в нови пазари.

                                                                                                                 

                                                                                                               http://www.greece-bulgaria.eu/

                                                                                 

Преобладаваща част от отговорилите (52,4%) не са запознати какво представлява био земеделието и земеделският туризъм. 55% не предлагат възможност за био и агротуризъм. Интересно е, че огромна част от отговорилите проявяват желание за развитие на нова пазарна ниша в биоземеделието и селския туризъм. 67% от обектите на земеделските производители са затворени за обиколки и дегустации. Малка част (26,7%) посочват, че техни продукти могат да бъдат закупени по време на посещение.

В тази връзка Бизнес академия за агро – туризъм, част от проект „Агро-туризъм бизнес академия – система за подкрепа на МСП“ планира разработването на обучения, видео материали и презентации, свързани с темите на биоземеделието и агротуризма. Благодарение на проучването вече са обособени областите, в които българските предприемачи искат да получат повече информация и обучение.

От друга страна при винения туризъм се забелязва по-добра активност. 76,9% от анкетираните посочват, че са запознати какво представлява био винопроизводството и винения туризъм. 69% от участниците в проучването предлагат възможности за био винен туризъм, но в същото време само 33,3% осигуряват възможност за дегустация. 91,7% потвърждават, че имат потребност от предстоящите онлайн обучения на Бизнес академия за агро – туризъм с цел развиване на устойчив бизнес и навлизане в нови пазари.

Повече информация за предстоящите възможности и инициативи следете в официалните канали на Академията:

Facebook: https://www.facebook.com/agrobusinessacademy

Instagram: https://www.instagram.com/agro_business_academy/

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/agro-business-academy/

                                                                                                                  

                                                                                                                http://www.greece-bulgaria.eu/

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини