Поклон пред българския революционер Гоце Делчев в Благоевград

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Благоевград почете днес паметта на войводата Гоце Делчев. Днес се навършват 151 години от рождението на българския революционер. Благоевградската общественост отбеляза с тържествен ритуал неговото дело.

В знак на признателност и преклонение към делото и личността му цветя пред паметника на пл. „Македония“ положи кметът Илко Стоянов, това сториха още областният управител Стоян Христов, евродепутатът Ангел Джамбазки, представители на институции, учебни заведения, политически партии, общественици и граждани.

В събитието взе участие представителна рота към 3-то Бригадно командване-Благоевград. Церемонията премина спокойно, нямаше провокации, каквито се очакваха. Знакови моменти от живота и делото на големия български революционер припомни Ивана Дякова от отдел „Култура“ в Община Благоевград. Ритуалът завърши с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд - Благоевград.

Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той записва името си в историята и е сред най-значимите фигури в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство и след 1878 г.

Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети. Думите на войводата „ Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни.

Поклон-Гоце-лг (2)

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини