Музеят в Гоце Делчев с изложба за Пейо Яворов като четник

На снимката: Сборни чети от Серския революционен окръг, 1903 г.
На снимката: Сборни чети от Серския революционен окръг, 1903 г.

Общински исторически музей в град Гоце Делчев подреди гостуващата изложба на Къща-музей „Пейо К. Яворов“ – град Чирпан. Тя е под надслов „Яворов и Македония“ и е посветена на участието на Пейо Яворов в македонското освободително движение и крепката му дружба с идеолога на Вътрешната македоно-одринска революционна организация - Георги Николов Делчев /Гоце Делчев/. Поводът е отбелязването на 151-годишнината от рождението на патрона на град Гоце Делчев.  

„Със своята блага душа, със своето безпределно като океан сърце той предразполагаше всички, които се доближаваха до него; със своята пламенна реч вкарваше и у старците духа на свободата, на братството, на беззаветния хероизъм и омайваше всички, които го слушаха; със своята несъкрушима вяра – най-мощната човешка сила, която разклаща планини – заразяваше всички, които заработваха с него. И всеки го разбираше; всеки се чувствуваше свободен и доверчив към него; всеки бе готов да му даде сърцето си и сляпо да се покорява на всяка негова дума; и всеки заставаше с твърда вяра на поста, който му се определяше“, пише за войводата Гоце Делчев именитият ни поет-революционер.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини