Вино за наслада, песни за душата и кукери срещу злото на празника за Трифон Зарезан в Делчево

Снимка: Община Гоце Делчев, архив
Снимка: Община Гоце Делчев, архив

Община Гоце Делчев организира традиционния празник на виното в село Делчево, посветен на Трифон Зарезан. Жители и гости на курортното селище ще се веселят на двудневния празник, който ще е този уикенд - на 4 и 5 февруари. Той ще събере много туристи в подножието на Пирин планина. Те ще опитат вино и ракия от България и Гърция, след като предишните две години празникът не се проведе заради пандемията от ковид.  

В първия ден на тържествата са конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия. Пробите от тях трябва да се предоставят в срок до утре, 1 февруари. Очаква се да има много кандидати и оценяването да продължи до късно вечерта.

„Вино ще се лее не само от бъчвите, но и от чешмите в селото ни. Те се монтират специално за празника и по тях тече еликсирът на боговете, а не вода. Бяло и червено вино ще има за всеки до насита”, споделят жители на Делчево.

Празникът за Трифон Зарезан ще продължи и в неделя. Местни жители и гости от региона и Гърция ще зарежат лозовите масиви в местността Баира край селището. Очаква се да пристигнат и кметове от Гърция, които да участват в ритуала с кмета на община Гоце Делчев – Владимир Москов. Музикалната програма ще започне в 11,30 часа на площада в Делчево. На сцената ще се качат фолклорни групи от селата Мосомище, Баничан и Абланица, както и Фолклорен състав „Голешовски фантове”. Бабугери от село Мосомище пък ще прогонят злото далече от община Гоце Делчев и Пирин планина с танците и чановете си.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини