Край на сагата! Няма да има рудник за добив на барит край село Лешко, жителите и кметът Илко Стоянов успяха

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Няма да има рудник за добив на барит край село Лешко, защитени са човешкото здраве и околната среда. Това стана благодарение на заповед на кмета на община Благоевград Илко Стоянов за отмяна на Подробния устройствен план, с който през 2014 г. е разрешено обособяване на такъв рудник край населеното място. Въпросната заповед на градоначалника влезе в законна сила, след като беше обявена и изтекоха сроковете за нейното обжалване.

Тя бе издадена през ноември 2022 г., а към дата днешна намерението на „Илинденски мрамор“ за реализиране на рудник за добив на баритна суровина от находище „Тевни дол“ окончателно е спряно.

Мотивите за действията на кмета Стоянов са, че целият имот, предвиден за реализиране на рудник, попада в защитени зони по програма „Натура 2000“, има несъответствия в изготвените документите и не е проведена процедура по съгласуване с РИОСВ, както и че няма осигурен транспортен достъп до обекта.

Освен това кметът се съобрази с опасенията на жителите на няколко села в района, че човешкото здраве и околната среда ще бъдат подложени на риск заради високата степен на токсичност на бария. Местните хора организираха и няколко протеста, за да спрат инвестиционното намерение.

Притесненията им бяха, че при експлоатация на подобен обект очакваните контролирани взривове ще причинят стрес на жителите, както и че би могло да се влоши качеството на водата и водоснабдяването, тъй като при експлозиите може да се стигне до разместване на пластове на варовиковите нишки, по които минават подпочвените води.

През последните месеци кметът Илко Стоянов проведе редица срещи с жители на Благоевград и селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово.

В края на миналата година той подкрепи и протестна подписка, с която хората настояха процедурата по обособяване на рудник да бъде прекратена. Сега вече е ясно – рудник няма да има.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини