Държавата се готви за въвеждане на цени и в лева, и в евро от август

Атанас Пеканов, снимка: Фейсбук
Атанас Пеканов, снимка: Фейсбук

Българската държава вече се подготвя за въвеждането на два вида цени – в лева и в евро. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на Nova тази сутрин. За да се пристъпи към този етап обаче, планираното за 2024 г. влизане на България в еврозоната трябва да бъде окончателно одобрено от Съвета на ЕС. Според графика, решение се очаква през юли, а в случай че то е положително, цени и в двете валути биха се въвели от август.

Според мнозина наблюдатели влизането на България във валутния съюз от догодина е все по-малко вероятно на фона на чувствително по-високата инфлация в сравнение с останалите страни членки. Само преди два дни например международната рейтингова агенция Fitch също сподели очакванията си, че приемането на еврото най-вероятно ще се отложи.

Атанас Пеканов обаче все още изглежда оптимист за шансовете на страната да се справи с инфлацията и да се присъедини към еврозоната през 2024 г. По думите му България може да поиска извънреден доклад за готовността си за влизане във валутния съюз през март или април, но за целта – освен критериите за инфлацията – трябва да е приела три закона. Припомняме, че Народното събрание има една седмица живот, докато президентът Румен Радев го разпусне, а изборите за 49-ия парламент са насрочени за 2 април. 

Вицепремиерът определи тиражираните от „Възраждане“ мотиви против влизането на България в еврозоната като „неверни“ и в разрез с обективните обстоятелства. По думите му кампанията на националистите за референдум по темата е „лъскава“, но „с куп, според мен митове и неверни факти“. Пример той даде с довода, че влизайки във валутния съюз, страната ще се откаже от паричната си политика: „Ами ние сме се отказали от нея през 97-а година с влизането на валутния борд, нещо абсолютно одобрявано от българското общество, защото донесе стабилност“, напомни Пекнов.

Ние трябва да направим следващата крачка на интеграция, за да може да участваме в тези решения, които сега само асимилираме – те се взимат във Франкфурт, ние не участваме в тях.“

Пеканов е категоричен, че влизането на страната в еврозоната само ще повиши участието ѝ в процесите, ще може да използва всички инструменти по време на криза, а банковата система ще е по-стабилна. Освен това присъединяването към единното валутно пространство ще повиши кредитния рейтинг на България, което пък ще помогне за намаляване на лихвите по кредитите – ключово в момент, когато лихвите тепърва предстои да вървят нагоре.

Източник: economic.bg

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини