Стево Пендаровски иска забрана за наш евродепутат и още няколко българи да влизат в Северна Македония

Стево Пендаровски, снимка: Президентство СМакедония
Стево Пендаровски, снимка: Президентство СМакедония

Македонският президент Стево Пендаровски поиска от правителството, съгласно закона за чужденците, „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против” Северна Македония, пише Българската телеграфна агенция.

Причината за тази мярка са "заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония".

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата „със специален фокус” на днешното заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента. В срещата участваха директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски, съобщава БТА.

По думите на Пендаровски анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и „са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие”.

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, заяви Пендаровски. Според нето има два начина за реакция на такива "организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности". Първият е с културна дипломатична риторика, която е била използвана и досега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакциа е чрез мерки, "които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации".

„Освен това, за да премине събитието на 4 февруари както трябва, ще бъдат взети всички мерки и на терен, което означава, че от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ”, посочи Пендаровски.

Той отбеляза, че институциите в България „не са част от това” и ги призова да изолират политически „хората, които не желаят добросъседски отношения”.

„Македония не ви е неприятел, но тази държава има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим”, каза Пендаровски. 

Той настоява за "много по-добра координация между компетентните институции на двете страни", за да не бъде допуснато "европейският дневен ред и двустранните отношения да станат жертва на анахронични националистически и популистки политики от двете страни".

Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от „структурите от България, които са активирани”, са свързани с руската разузнавателна служба.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини