Ледени полета дебнат туристи високо в Пирин планина

Снимка: НП
Снимка: НП "Пирин", архив

Опасно е изкачването в Пирин планина на над 2000 метра надморска височина. Заради ниските температури в тази част земята е скована от лед и са се образували ледени полета. Това е предпоставка за подхлъзвания и има сериозни рискове от тежки инциденти.

„Нека всеки, който се качва във високата част на Пирин планина, да е задължително с котки, но и това не дава пълна гаранция за безопасност. Не се препоръчва на туристите да са сами на преходи, съветът ми е да се движан в групи, за да разчитат на осигуряване при възникване на инцидент”, това каза днес Цветан Пчелин, завеждащ ПСС, отряд Добринище. Според него няма много сняг дори в най-високите планински масиви и няма опасност от лавини.

Въпреки това условията за туризъм над 2000 метра надморска височина са неподходящи. Всеки е длъжен добре да прецени силите и възможностите си, когато реши да излезе в планината. Да следи прогнозата за времето и да не подценява нито едно предупреждение на планинските спасители.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини