Канада напусна преговорите с ЕС. Визите за българите остават! Борисов ядосан

Снимка: архив, Reuters
Снимка: архив, Reuters

Канада напусна преговорите с Европейския съюз. Нейните представители казаха, че Общността е „неспособна” да подпише търговското споразумение, известно като СЕТА (Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), съобщава елетронното издание Епицентър.бг.

Канадският министър на търговията Кристия Фриленд напусна в петък преговорите в Белгия, заявявайки, че съюзът е неспособен да подпише сделката. Фриленд се срещна с представители на регионалния парламен в белгийската провинция Валония, която се противопоставя на сделката. За да бъде финализирана, всички членки на ЕС трябва да я одобрят, но Брюксел не може да направи това без съгласието на всички белгийски провинции.

"За мен и за Канада е видно, че Европейският съюз е неспособен да сключи международно споразумение дори с държава с европейски ценности като Канада", коментира Фриленд, цитирана от Би Би Си. Тя добави, че е разочарована, но счита сделката за невъзможна.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че ще се срещне с Фриленд и валонския премиер Пол Манет днес, за да се справи с критичната ситуация. Говорител на канадския министър потвърди, че тя вся още е в Брюксел, но не даде уверението си, че срещата ще се проведе.

Документът така и не беше одобрен заради несъгласието на белгийския регион Валония, който вчера за пореден път го блокира, макар че точно в петък се очакваше развръзка.

По-рано в петък стана ясно, че България и Румъния са оттеглили резервите си по търговското споразумение с Канада. Така те са получили исканите писмени гаранции за поетапно отпадане на канадските визи за българи и румънци от 2017 г.

„Цяла нощ работихме. ЕК и ние, заедно с румънския президент, получихме надлежни писмени потвърждения - ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани. С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС”, каза вчера министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където участва на заседание на Съвета на Европа.

„Вече стават прецедент и опасно в Европа, защото така стана за Шенген - една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС. Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някакси не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи”, коментира Борисов.

Отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на споразумение за свободна търговия с Канада. Вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че договорът с Канада „може да бъде нашето последно споразумение за свободна търговия, ако не сме способни да убедим хората, че преговаряме, за да защитим техните интереси“.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини