Пазарът на труда: Внос на кадри и успокояване на заплатите

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

През тази година очакванията за пазара на труда са добри. Очакваме лек ръст на безработицата без драматични движения като съкращения или фалити. Очакваме да се успокои ръстът на заплатите. Очакваме засилен внос на кадри от трети страни. Очакваме процес на връщане на българите от чужбина", каза Георги Първанов, председател на контролната комисия на Българската асоциация за управление на хора.

Българите продължават да заминават да работят в чужбина, но много повече се завръщат у нас, каза той пред БНР.

"В края на миналата година започна тенденция към намаляване на търсенето на IT специалисти. Това се дължи на факта, че големите IT и интернет компании потърсиха оптимизация, освен това има засилено навлизане на изкуствен интелект, който заменя част от позициите на програмисти. Очакваме да продължи ръстът на търсене на хора и специалисти в аутсорсинг сектора и да продължат да влизат нови играчи. Големият конкурент ще ни бъдат Турция и Румъния", допълни Първанов.

Относителен баланс на търсене и на предлагане на кадри има във финансовия сектор, където продължава процесът на консолидация.


Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини