Разлог отекна в ехото на хиляди чанове, Сурва е съвсем близо

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Красивият и нежен глас на хуляди чанове вчера в центъра на град Разлог оповести идването на вековния български кукерски празник, честван на 1 януари – Сурва!

Точно в 12:00 часа, броени часове преди Бъдни вечер, стотици пазители на разложките традиции от всички махали на град Разлог, селата Бачево и Елешница, окичени с чанове по себе си, се събраха на централен площад "Преображение" и разгласиха идването на “Старчевата”, както тук наричат Сурва.

В първия ден от новата година разложки чауши, млади и стари, облечени в традиционни носии, ще играят неуморно български хора. Представителите на седем кварталата от град Разлог ще се включат в традиционно шествие, преминаващо през централен площад “Преображение”, благославяйки и наричайки за здраве, под звука на чанове, тъпани и зурни. Те ще прогонят надалеч злото с танците и страховитите си маски.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини