Община Петрич удостоена със специалната награда на журито в конкурса „Сграда на годината 2022″

Снимка: buildingoftheyear.bg
Снимка: buildingoftheyear.bg

Община Петрич спечели специалната награда на журито за принос в развитието на градската среда в националния конкурс „Сграда на годината“. Статуетката бе връчена на кмета Димитър Бръчков на официалната церемония по награждаването в столицата.

В националния конкурс общината участва с две номинации – новия градски парк и реконструираната сграда на Историческия музей. Музеят бе отличен в категория„Социална инфраструктура – култура, наука и образование“.

„И за двата обекта получихме грамоти. Специалната награда, която ни бе присъдена от авторитетното 33- членно жури, с председател проф. Георги Станишев, показва, че вървим в правилната посока за подобряване на инфраструктурата и условията на живот за хората от община Петрич“, коментира престижното отличие кметът Димитър Бръчков. Той беше удостоен със специален подарък – картина от арх. Иван Стойчев, проектант на градския парк в Петрич.

Реконструирана стара девоенизирана сграда, част от бившите казарми в града, е трансформирана в нов дом за нуждите на Исторически музей Петрич. С похватите на съвременната музеология, с много интерактивност и технологични решения се създадоха условия за представене на артефактите и историческите разкази в различните експозиции. Праистория, Античност, Средновековие, Османски период и Възраждане, Нова и най-нова история и Етнография са експозициите, които жителите и гостите на града ще могат да разгледат.

Сградата е с чиста правоъгълна планировъчна схема с оси през 5м. Двуетажна с предвидено емпоре за поглед от втория етаж и цялостно възприятие на интериорното пространство от посетителите. От съществуващата сграда, която се реконструира се запазват стените по ос В между оси 2 и 9. Конструкцията на сградата е монолитна стоманобетонна. Стените са композитни и изпълнени от 15см. бетон; 10см. топлоизолация XPS и 15см. бетон. Бетонната повърхност остава видима в интериор и екстериор. Плочите са стоманобетонови, като бетона остава видим чрез изпердашване при полагането му. Покривът е двускатен и реализиран от 10см. термопанели захванати за метални столици. При двата входа се изпълнява окачена фасада на силиконова фуга. Фасадната пластика е спокойна от редуващи бетоново плоскости разминати с 70см. Вътрешните повърхности са патинирани в по-тъмен тон за по голяма пластичност на композицията.

Сградата на музея е с модерен индустриален дизайн сред паркова среда, която прелива върху зелените фасади. Цялостното архитектурно решение на сградата, което е заложено да бъде с видима конструкция и инсталации в екстериор и интериор, е избрано така, че да се използва контрастен ефект по направление сграда – експозиция. Сградата е с отворено пространство, с междинен полуетаж – мецанин, който позволява на посетителя поглед от второ ниво към първото. Експозиционната площ е предвидена като отворен тип, преминаването между различните теми е плавно, без ясно обособени зали и пространства. Дефинирането е предвидено посредством художествени похвати и дизайнерски решения.

Посетителят обикаля цялата сграда, като стените и въздушното пространство също са предвидени да се използват за експозиции. До второто ниво се стига чрез двойна еднораменна стълба, позиционирана в северната част на сградата. Административната част, с достатъчно пространство и условия е с ограничен достъп за посетители и предвидена само за служители, е във ядрото на сградата. На първи етаж са разположени хранилищата за различните фондове, сервизни и технически помещения, реставраторско ателие. Втори етаж, до който се достига по вътрешна стълба, само за служители, е предвиден за офиси и кабинети. От северната фасада е служебния вход за музея. Осигурена е достъпна среда - и двата входа са достъпни за хора в неравностойно положение, майки с колички. Достъпна среда, чрез асансьор, спиращ на двете нива, е осигурена и в сградата. Общата разгъната застроена площ на сградата е 1893кв.м. Застроената площ на първи етаж е 923,33кв.м.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини