Заменят старите рейсове от градския транспорт в Благоевград с електробуси

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград
Шест нови електробуса ще обслужват гражданите на Благоевград. Инвестицията е част от дейностите по проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“, по който Общината е бенефициент. Проектът беше представен по време на пресконференция днес.
 
Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия обществен градски транспорт на територията на Благоевград.
 
От екипа по проекта коментираха, че с изпълнението му ще бъдат постигнати и редица специфични социално-икономически цели – подобряване скоростта и качеството на обслужване на обществения градски транспорт, подобряване и развитие на устойчива, модерна и безопасна транспортна схема, ефективно разрастване на транспортната мрежа и подобряване на свързаността между кварталите.
 
Освен че ще бъдат закупени шест нови електробуса, проектът предвижда доставка и въвеждане в експлоятация на зарядни станции, внедряване на електронна система за управление на градския транспорт, обучения за шофьорите и техническия екип, който ще поддържа машините.
 
Проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“ стартира през 2019 година, но с времето се наложиха редица съществени промени в заложените дейности, одобрени от Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., от която се финансира. До момента вече има избран изпълнител за доставка на електробусите и зарядните станции, изпълнител за изграждане и монтаж на информационни табла по всички спирки на градския транспорт в Благоевград, извършено е транспортно моделиране на обществения градски транспорт и са предложени варианти за откриване на три нови градски линии, както и е регистрирано ново общинско дружество, което ще осъществява обществен превоз на пътници с новите електрически превозни средства.
 
Очакваните резултати от изпълнението на проекта са по-добро качество на обслужване на пътниците, откриване на нови линии на градския транспорт, подобряване и улесняване на достъпа на хора в неравностойно положение до транспортни услуги, намаляване на автомобилния трафик и нулево отделяне на вредни емисии в атмосферата от новия подвижен състав.
 
Общата стойност на проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“ е 5 621 412.18 лева, от които 4 343 025.05 лева безвъзмездна финансова помощ и 1 278 387,77 лева собствен принос от бенефициента. Дейностите по проекта трябва да бъдат завършени до месец октомври 2023 г.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини