Джон Ленън: Талантът е способността да вярваш в успеха!

Джон Ленън
Джон Ленън

Джон Уинстън Оно Ленън е едно от музикалните явления на миналия век – музикант, тестописец, общественик, художник, актьор и писател. Роденият на 9 октомври 1940 година Джон е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Придобива световна известност като член и водеща фигура в рок формацията „Бийтълс”, получила международна слава през 60-те години на миналия век. Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата,[който от традиционни любовни сюжети, на фона на семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове, а групата започва да експериментира с различни музикални течения.

През 1966 година Ленън се среща с авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Сътрудничеството между двамата започва през 1968 г., когато е издаден техният първи албум. Ленън и Оно сключват брак в следващата година, а през 1970 г. легендарната група „Бийтълс” се разпада заради творчески различия. В периода след състава бившият бийтълс се утвърждава като солов изпълнител, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие. Албумът „Представи си” е най-популярната самостоятелна творба на Ленън, а едноименната песен от албума изразява най-добре неговата гражданска позиция. Междувременно участва в редица демонстрации и инициативи, посветени на мира.

На 12 юни 1972 г. е издаден албумът „Some Time in New York City“. Известни песни от албума са: „Angela“, „Cold Turkey“, „Born In A Prison“ и други. На 29 октомври 1973 г. е издаден следващият албум на Ленън, носещ името „Mind Games“. Сред песните впечатление правят „Mind Games“, „Only People,“ „Intuition“ и други. На 4 октомври 1974 г. е издаден албумът „Walls and Bridges“. От него по-известни са песните „Old Dirt Road“, „Scared“, „Bless You“. На 17 февруари 1975 г. е издаден албумът Rock'n' Roll. Впечатление правят песните: Ya Ya, Bony Moronie и версията на Ленън на легендарната песен Stand By Me.

От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си. След дълга творческа пауза той се захваща с издаването на нов албум „Двойна фантация”. Албумът има добри отзиви от критиците. Три седмици преди официалното му издаване Джон Ленън е застрелян пред жилището си от вманиачения почитател Марк Чапман. Датата е 8 декември 1980 година – преди 42 години. Светът губи един изключителен творец и музикант, но песните му остават за вечността.   

Вижте интересни мисли на Джон Ленън за живота, успеха и любовта:

"Не се страхувай да загубиш – ако човека не е на твоята вибрация, той така или иначе ще изчезне. Страхувай се да бездействаш и да изпуснеш възможност да бъдеш щастлив. Бъди себе си и бъди честен – търси яснота и тогава всичко ще дойде на своето място! Вселената винаги се грижи за теб! Винаги! Бъди честен – с това не се печелят много приятели, но тези, които се спечелят са безценни."

"Когато отидох в училище ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш като пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота."

"Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове."

"Реалността оставя много на въображението."

"Всички те обичат, когато си шест инча под земята."

"Всичко, което казваме, е да се даде шанс на мира."

"Талантът е способността да вярваш в успеха."

"Времето, което с удоволствие си загубил, не е загубено."

„Част от мен подозира, че съм загубеняк, а другата счита, че съм всемогъщ”.

"Ако да бъдеш свръх егоцентричен, значи да вярваш в това, което правиш, в изкуството и музиката, тогава можете да ме наречете така. Аз вярвам в това, което правя и ще го кажа." 

"Както обикновено, зад всеки идиот има велика жена."

"Когато се влюбих в Око, разбрах: "Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега... То е повече от хит, повече от злато, повече от всичко."

 "Мечта, която мечтаеш сам, е само мечта. Мечта, която мечтаете заедно, е реалност."

"Всичко е по-ясно, когато обичаш."

"Всичко, от което имаш нужда, е любов."

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини