Банско и Благоевград се поклониха пред паметта на поета Никола Вапцаров

Снимки: Община Благоевград и Община Банско
Снимки: Община Благоевград и Община Банско

С ритуали по поднасяне на венци и цветя Банско и Благоевград почетоха делото на великия поет Никола Вапцаров. В града под Тодорка, където е роден творецът, своята почит и уважение пред паметта му засвидетелстваха кметът на общината Иван Кадев и председателят на Общинския съвет Костадин Загорчин, представители на обществени институции, граждански формации и ученици.

Поклон пред Никола Вапцаров и в Благоевград, където се отбеляза 113-годишнината от рождението на поета

В церемонията, която се състоя пред барелефа на поета, участие взеха зам.-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, представители на Областна администрация, на учебни заведения, културни институции, общественици и граждани.

Ивана Дякова, организатор в направление „Култура“ към Община Благоевград, припомни и част от живота и творчеството на Никола Вапцаров.

Поетът на морето и машините, както е известен Никола Вапцаров, е роден на 7 декември в подножието на Пирин, в гр. Банско, през 1909 година.

Увлечението му по литературата се проявява още в ученическите му години. Първите му творчески изяви се появяват в ученическия вестник “Борба”. Там е публикувано първото му напечатано стихотворение “Към светли идеали“. Никола Вапцаров учи в Морското машинно училище във Варна от 1926 до 1932, което по-късно е кръстено на негово име.

След завършване на училището Вапцаров работи като огняр, а след това и като машинен техник във фабриката в с. Кочериново. През 1936 година заедно със семейството си се премества в София. През 1939 г. Вапцаров подготвя единствената си стихосбирка “Моторни песни”.

Почит-Никола Вапцаров (4)

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини