Осем проекта на ЮЗУ спечелиха финансиране от Фонд „Научни изследвания“

Осем проекта на ЮЗУ спечелиха финансиране от Фонд „Научни изследвания“

Югозападният университет „Неофит Рилски“ получи поредното сериозно признание за високото качество на своята научноизследователска и издателска дейност. Осем проектни предложени на университета са одобрени за финансиране от Фонд „Научни изследвания“.

В „Конкурса за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2022 г.“ в научна област Технически науки са класирани два проекта – „Разработване и изследване на нови модели на радио канали и антени за надеждна и устойчива безжична свързаност, позволяваща иновативни приложения в бъдещото прецизно земеделие, базирано на IoT“ (250 000 лв. за ЮЗУ „Неофит Рилски“, 100 000 лв. за СУ „Св. Климент Охридски“) с ръководител доц. д-р Николай Атанасов и „Биоелектрохимични системи за очистване на органични замърсители“ (110 00 лв. за ЮЗУ „Неофит Рилски“, 130 000 за ИЕЕС – БАН, 110 000 за ИИХ – БАН) с ръководител проф. д-р Марио Митов.

В научна област Технически науки и допълнителни области – Обществени науки, Математически науки и Информатика е класиран проектът „Иновативна методология за интегриране на асистиращи технологии в логопедичната терапия при деца и подрастващи“ (122 510 лв. за ЮЗУ „Неофит Рилски“, 152 621 за Института по роботика – БАН, 74 570 за УниБИТ) с ръководител доц. д-р Миглена Симонска.

В „Конкурса за финансиране на фундаментални научни изследвания на млади учени и постдокторанти – 2022 г.“ в научна област Хуманитарни науки е класиран проектът „Изследване на възможностите за изграждане на методически инструментариум за приложение на съвременни образователни и информационни технологии в преподаването“ на гл. ас. д-р Радослава Топалска.

В Конкурса „Българска научна периодика – 2023“ на едни от първите места са класирани проектите на четири списания на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Одобрените от Фонда проекти на периодични издания са: „Езиков свят“ с главен редактор и ръководител на проекта проф. д.ф.н. Магдалена Панайотова, „Балканистичен форум“ с главен редактор и ръководител на проекта доц. д-р Петър Воденичаров, „Психологическа мисъл“ с главен редактор и ръководител на проекта доц. д-р Наташа Ангелова и „Проблеми на постмодерността“ с главен редактор и ръководител на проекта проф. д.н. Добринка Пейчева.

Общата стойност на проектите е 548 094 лв. за Югозападния университет „Неофит Рилски“. Периодът на изпълнение е 1 година за проектите в  Конкурса „Българска научна периодика – 2023“ и 3 години за проектите в „Конкурса за финансиране на фундаментални научни изследвания“.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини