Среща на професионалните гимназии и бизнеса в Банско по проблемите на кадрите

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Седмата от поредицата срещи на Регионалното управление на образоването по проблемите на средното професионално образование се проведе в община Банско. В залата на Туристически информационен център на откровен разговор се събраха педагогическите колективи на Професионална гимназия по електроника и електротехтика, Професионалната лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров” и Гимназията по туризъм „Алеко Константинов”, представители на туристическия бизнес и услугите, горското стопанство и дървопреработването, машиностроенето електрониката. Срещата бе организирана с посредничеството на общинското ръководство.

Кметът Иван Кадев откри срещата, която определи като наложителна и неотложна, предвид проблемите, с които се сблъскват от една страна професионалните училища с набирането на ученици, а от друга страна е хроничния дефицит на квалифицирани кадри за всички сфери на бизнеса.

Инж. Антоанета Николова формулира проблема за несъответствие на търсенето на кадри с предлагането на професионално обучение в средните училища. За да се преодолее този дисбаланс, РУО променя обичайния ред за план-приема, за да може инициативата да дойде от работодателите, които в контакт с училищните ръководства да установят нуждите от квалифицирани кадри.

От многобройните изказвания на директорите на училищата, представителите на бизнеса, кмета Иван Кадев и зам.кмета по образование Сашка Въчкова, се очерта широк кръг от проблеми, които трябва да бъдат решавани комплексно, включително със законодателни изменения.

Всички направени предложения ще бъдат внесени в РУО за да се изработи общо становище, което да се представи в Министерство на образованието.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини