БСП-Благоевград свали доверието от Корнелия Нинова и поиска ново партийно ръководство

Корнелия Нинов, снимка: Пресцентър
Корнелия Нинов, снимка: Пресцентър

Ще възстановим ли достойнството на БСП, или ще останем неми свидетели на окончателното й превръщане в малка партия със символично политическо влияние? С  този въпрос общинската организация на партията в Благоевград свали доверието от националния лидер и поиска оставката на  Корнелия Нинова.

„Другари, днес е решаващият час! Конгресът до края на 2022 година е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местната власт през есента на следващата година. За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от Корнелия Нинова. БСП в момента е в системна – идейна, организационна и кадрова криза. Изходът от нея  е нов председател, връщане към социалистическите идеи и ценности, ново политическо поведение и адекватни послания на партията към обществото“, пишат в нарочна декларация благоевградските социалисти.

Те настояват за свикване на Конгрес в началото на декември, на който основна точка в дневния ред да бъде избор на ново ръководство.

Ето и цялата декларация, подписана от общинската организация на БСП:

Левите хора в нашата община и област, представители на всички поколения, на различни професионални и социални групи, изразят масово тревогата си от поредното тежко изборно поражение на БСП. Поражение, довело някога милионната по резултати партия до срамното пето място с 9 процента от гласувалите и едва 3 процента от българските избиратели.

Данните за доверието в нашата партия са безжалостно свидетелство за стопяването й – и като численост, и като влияние сред активните социални групи и по райони в страната. През 2017 г. БСП спечели 955 000 гласа и бе единствената алтернатива на модела ГЕРБ. Но след поредица грешки и волунтаристични решения на ръководството партията намали подкрепата си с 50 процента през 2021 година, за да привлече през 2022 година едва 237 000 гласа. За първи път през последните 30 години в осем многомандатни района БСП няма народни представители и се превръща в регионална сила. Тя не е припозната дори сред най-възрастното поколение, а влиянието й сред младите и активни гласоподаватели е нищожно.

И въпреки съкрушителната загуба ръководството на БСП за пореден път неглижира тревогите на социалистите с обещания за „обективен анализ“, оправда се с вътрешната опозиция, задкулисието, машинното гласуване, пандемията, служебното правителство и президентската администрация.

Всъщност избирателите се отдръпнаха от БСП заради цялостното поведение на партията, липсата на морал в действията и позициите й – коалицията с десни партии и корпоративни кръгове за сметка на трудовите хора, но и заради колебливата позиция към Русия, износа на оръжия за Киев и безпрецедентното изгонване на 70 руски дипломати от кабинета на Кирил Петков.

Жизненоважният въпрос днес е: Безвъзвратно ли са изгубени тези наши членове и симпатизанти и какво да направим, за да ги спечелим отново за идеите на социализма?

Анализът на причините за поредните изборни поражения показва недвусмислено, че те са свързани с тежките политически грешки на председателя на БСП, обкръжението й и овладените от тях Изпълнително бюро, Национален съвет, Общопартийна контролна комисия. Последствията от погрешния стил и методи на ръководството са:

Отварянето на конфликти в БСП, отстраняването и изключването на социалисти с различно мнение

Разбиването на областни и общински организации и силовото налагане на водачите и разместване на изборните листи

Липсата на адекватни усилия за обединение на левите сили в България, привличането на отблъснатите и изключени социалисти и отваряне на партията към милионите безпартийни трудови хора

Отсъствието на ясни секторни политики и половинчати решения но остри социални проблеми – плоския данък, търговския статут в здравеопазването, отказа от балансирана вътрешна политика

Противопоставяне на Нинова и обкръжението й срещу президента Румен Радев, който досега беше принципен към партията и левицата, което допринесе за утвърждаването му като национален лидер

Участието в провалилата се коалиция с десни, антикомунистически и русофобски партии, мълчаливото съгласие при въвличането на страната в лобистки и корупционни схеми в полза на чужди интереси и олигархичния капитал

Тези политически, икономически и социални грешки, резултат на политическите капризи и властовата амбиция на председателя, изискват поемане на политическа отговорност чрез оставка – това е нормалната демократична партия.

Въпросът пред всеки социалист е един – ще възстановим ли достойнството на БСП или ще останем неми свидетели на окончателното й превръщане в малка партия със символично политическо влияние.

За спирането разпада на БСП членовете на общинската организация на БСП в Благоевград сваляме политическото си доверие от председателя на БСП и от Изпълнителното бюро и взехме решение за:

Свикване на заседание на 50-ия конгрес на БСП на 10-11 декември

Заседанието на Конгреса да бъде проведено при следния дневен ред:

Приемане на Манифест, с който БСП да се  обърне към всички леви формации и избиратели

Промени в Устава на БСП за възстановяване на колективното ръководство на партията

Промени в ръководните органи на БСП

Другари, днес е решаващия час! Конгресът до края на 2022 година е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местната власт през есента на 2023 година.

За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от Корнелия Нинова. БСП в момента е в системна – идейна,, организационна и кадрова криза.

Изходът от нея  е нов председател, връщане към социалистическите идеи и ценности, ново политическо поведение и адекватни послания на партията към обществото.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини